Tinnen figuren gieten
Als eerste wordt het tinmengsel verhit tot een temperatuur van rond de 300 graden Celsius. Voor grote hoeveelheden gebeurt dit in een gietpot op een gasstel. Voor kleine hoeveelheden gebeurt dit in een gietpannetje op een elektrische kookplaat.
Als een gelige waas op het tinmengsel ontstaat, weet de gieter dat het tinmengsel op de juiste temperatuur is. Is het te koud, loopt het tinmengsel niet goed door en mislukt het afgietsel.
Voor het gieten van tinnen figuren wordt gebruik gemaakt van siliconen mallen, aluminium mallen en vormzand.
Voor het gieten van gedetailleerde 3D figuren zijn siliconen mallen een goed medium. Als eerste wordt de binnenkant van de mal ingepoederd met talkpoeder. Dit is om de doorstroming van het tinmengsel te bevorderen. Dan worden beide delen van de mal op elkaar gedrukt en vastgeklemd met houten plaatjes en elastiek. Als het tinmengsel op de juiste temperatuur is, wordt het in de mal gegoten. Het is wel belangrijk dat het tinmengsel niet te heet is, anders beschadigt de mal. Ook moet je de mal, tussen de gietbeurten, laten afkoelen.
Voor het gieten van 3D figuren worden ook aluminium mallen gebruikt. Deze mallen worden als eerste beroet met een kaars. Dit is ook om de doorstroming te bevorderen. Verder wordt de mal opgewarmd, met als voordeel dat als het tinmengsel in de mal wordt gegoten, het niet direct stolt. Het grote voordeel van aluminium mallen is dat de mal niet beschadigt als het tinmengsel te heet is. Verder kan je de mal sneller opnieuw gebruiken.
Voor het gieten van platte of half platte figuren wordt gebruik gemaakt van vormzand. Vormzand, ook wel gietaarde genoemd, is een oliehoudende klei. Met vormzand wordt gebruik gemaakt van een gietfles of een gietring. Beiden bestaan uit twee delen. Het vormzand wordt in het eerste deel van de gietfles of gietring geklopt. Dit wordt bepoederd met talk. Een bestand figuur wordt in de aarde gedrukt. Dan wordt het tweede deel van de gietfles of gietring bovenop het eerste deel geplaatst. Dan wordt het vormzand in het tweede deel geklopt. Daarna worden de delen weer gesplitst. Het origineel wordt voorzichtig uit het zand gehaald. Vervolgens wordt een gietopening en ontluchtingskanalen gemaakt. Beide delen worden weer samengevoegd en gieten maar. Dit is eenmalig en dus een arbeidsintensief proces. Maar een zeer groot genoegen als het figuur gelukt is.
De figuren worden hierna gevijld om de gietnaden en andere oneffenheden weg te werken.
Het tinnen figuurtje is klaar om tentoongesteld te worden. Of u gaat nu aan de slag met het beschilderen van uw tinnen figuur.
Het gehele gietproces is te zien in de video; "Tinnen figuren gieten" en voor het schilderen van uw tinnen figuur kunt u inspiratie opdoen in de video; "Van Mal tot Militair".